Министър-председателят на Британските Вирджински острови Андрю Фой е арестуван в Маями

...
Министър-председателят на Британските Вирджински острови Андрю Фой е арестуван в Маями
Коментари Харесай

Кокаин и $700 000 подкуп - арестът на премиера на Британските Вирджински острови

Министър-председателят на Британските Вирджински острови Андрю Фой е задържан в Маями при акция на американската работа за битка с наркотрафика DEA. 

51-годишният политик е упрекнат в съучастничество в скица за внасяне на над 5 кг кокаин в Съединени американски щати и пране на пари. 

Фой е арестуван след среща с сътрудници под прикритие, които са се представяли за трафиканти на кокаин от мексиканския картел " Синалоа " - най-големия снабдител на дрога за американския пазар, който преди години беше управителен от Хоакин Гузман " Ел Чапо ". 

Информаторите са контактували с Фой, с цел да се договорят с него за контрабанден импорт на опиати през Британските Вирджински острови към Пуерто Рико, Маями и Ню Йорк. 

Премиерът на офшорната зона е обсъждал с сътрудниците под прикритие по какъв начин дружно могат да провеждат " постановки ", при които полицията на островите да залавя колета с нискокачествени опиати, с цел да наподобява по този начин като че ли правителствто в действителност се бори с престъпността, а не ѝ оказва помощ интензивно. 

Малко след тази среща министър председателят и един от шефовете на пристанищната работа на Британските Вирджински острови са задържани при посещаване в Маями, откакто сътрудниците под прикритие са ги завели до частен аероплан и са им посочили дизайнерски чанти, цялостни с пари. 

Подкупът, който са предложили на Фой, е в размер на 700 000 $. 

Арестът на премиера се трансформира в сериозен политически скандал във Англия, чиято задморска територия са карибските острови. Още по-смущаващо за държавното управление на Джонсън са записаните самопризнания на Андрю Фой, които споделя, че Лондон се пробва да го смъкна от власт от години, само че не съумява. 

Той се хвали пред хипотетичните мексикански наркотрафиканти, че " разполага с доста хора, които не издава на британците ". 

" Те непрекъснато желаят да арестуват хората, само че аз виждам какво вършат и вардя своите ", споделя още той, преди да бъде арестуван. 

Премиерът се избира от популацията на островите, което наброява към 35 000 души, а държавното управление в Лондон излъчва губернатор като представител на Британската корона. Министърът на външните работи на Англия Лиз Тръс разяснява, че е възмутена от разкритията за Фой. 

Британските Вирджински острови са една от най-популярните офшорни зони. Поредица от интернационалните следствия като Panama Papers и Paradise Papers разкриват големите мащаби на финансовата им промишленост, от която се възползват и притежатели на противозаконни капитали. 

Това не е първият случай, в който Андрю Фой попада под полезрението на службите за сигурност. BBC показва, че от януари 2021 година той е разследван поради подозрения за занемареност и корупция. Докато резултатите от нея към момента се бавят, DEA съумя да залови премиера " в крачка ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР